Kennissessie ‘100% circulair bouwen in 2050’
Dinsdag 29 november vond de kennissessie 100% circulair bouwen in 2050 plaats, georganiseerd vanuit het programma Gezonde Duurzaam Gebouwde Omgeving (GDGO) van NLingenieurs. Moderator Maarten Schäffner, brancheambassadeur GDGO, trapte af met een korte introductie over circulair bouwen en moedigde aan krachten te bundelen door elkaar te vinden voor samenwerking in de verschillende initiatieven.
Vincent Gruis, voorzitter Transitieteam Circulaire Bouweconomie en professor of Housing Management (TUD), nam ons mee vanuit het basiskamp van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie naar de top. We moeten circulair bouwen gaan zien als middel om met geen tot weinig schade aan aarde en klimaat in 2050 te produceren. Hij benadrukte dat ingenieurs daarbij onmisbaar zijn, omdat zij bij het benaderen van de problemen van vandaag de oplossingen voor morgen op het vizier hebben.
Vervolgens werden er concrete voorbeelden getoond van projecten, toegelicht door ingenieurs met een reflectie op de bijdrage aan “100% circulair”. Welk deel is al goed op weg om 100% circulair te worden en waar is nog veel onderzoek nodig?
- Stephanie Lamerichs (Witteveen+Bos) gaf twee voorbeelden van kunstwerken uit de GWW;
- Olaf Oosting (Vlaster-Simonis) vertelde aan de hand van voorbeelden over circulariteit in de installatie-sector;
- Ronald Hendriks (Witteveen+bos) vertelde over zijn werk bij TenneT. Hij heeft een extra dimensie energie toegevoegd aan MKI-berekeningen van hoogspanningsleidingen.
Tussendoor was er uiteraard ruimte voor het stellen van vragen. We danken de gastsprekers heel hartelijk voor hun bijdrage aan deze kennissessie. Voor meer informatie over het programma GDGO van NLingenieurs kijk hier.