afbeelding voor post: Persbericht Winnaars De Vernufteling

Persbericht Winnaars De Vernufteling

28 januari 2022

Persbericht

Den Haag, 27-01-2022

Winnaars De Vernufteling 2021 bekend

RoyalHaskoningDHV wint vakprijs, Antea Group de publieksprijs

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Koninklijke NLingenieurs op 27 januari jl. zijn de winnaars van De Vernufteling 2021 bekendgemaakt. De inzending ‘Kleinschalige (package) Nereda-installatie’ van Royal HaskoningDHV werd door de vakjury verkozen tot meest innovatieve ingenieursproject met maatschappelijke meerwaarde. De jury was onder de indruk van deze oplossing voor droogte die flexibiliteit brengt in de bestaande starre afvalwatersystemen. Daarnaast won de inzending ‘Automatische schadebeeldherkenning’ van Antea Group de publieksprijs met 32% van de in totaal 2.150 stemmen. Bekijk hier alle inzendingen.

De vakjury waardeert de winnende inzending van Royal HaskoningDHV als hoogst vanwege het vernuftige karakter en het maatschappelijke en economische belang. De innovatie speelt in op de toenemende behoefte in de wereld aan voldoende schoon water in droge periodes. Met deze kleinschalige, inplugbare versie van de al bestaande Nereda is het mogelijk om plaatselijk rioolwater af te tappen, te zuiveren tot de gewenste kwaliteit en te gebruiken. Het geeft daarmee de mogelijkheid om te werken aan een meer flexibel afvalwatersysteem dat ervoor kan zorgen dat water veel meer plaatselijk kan worden verwerkt en hergebruikt. Daardoor wordt het een hanteerbare oplossing voor waterschappen die graag willen transformeren naar meer lokale systemen, maar nu gevangen zitten in de kosten lock in van het huidige rioolstelsel. Door deze Nereda packages te gebruiken kan langer gebruik gemaakt worden van de bestaande zuiveringen wat een aanzienlijk economisch voordeel met zich meebrengt. Een van de juryleden vergeleek de winnaar met een paperclip: “Als je het ziet, lijkt het misschien een simpel concept, maar je moet er maar opkomen.”

De vakjury bestond uit Paul de Beer (Programmamanager Zuid-Westelijke Delta Nationaal Deltaprogramma), Pancras Dijk (hoofdredacteur De Ingenieur),  Joanne Meyboom (president KIVI), Henk van Oostveen (Manager AM Techniek Strategie ProRail), Henk Visscher (Hoogleraar Woningkwaliteit en Procesinnovatie TU Delft) en Jacolien Eijer (directeur Koninklijke NLingenieurs).  Juryvoorzitter Jacolien Eijer over de inzendingen: “Waar vorig jaar tastbare toepassingen de boventoon voerden, hebben de meeste inzendingen nu een link met data-science zoals machine learning, en digital twins. Ook al viel het aantal inzendingen wat tegen ten opzichte van andere jaren, de kwaliteit van de projecten was hoog. Wij vonden het goed om te zien dat bij de ingenieursbureaus de focus bij de innovaties ligt op het klimaat en de vervangingsopgave.”

De Vernufteling

Het doel van de Vernufteling is het werk van advies- en ingenieursbureaus erkenning en bekendheid te geven. Elk vernieuwend, technologisch geavanceerd of baanbrekend project met een duidelijke maatschappelijke relevantie en met betrokkenheid van een of meer van de leden van Koninklijke NLingenieurs kon worden ingezonden om in aanmerking te komen voor De Vernufteling. Koninklijke NLingenieurs organiseerde deze prijs voor de zestiende keer in samenwerking met Vakblad De Ingenieur.

Noot voor de redactie

Neem voor meer informatie over de Vernufteling contact op met: Connie van Rossum, connie.van.rossum@nlingenieurs.nl of 06-23827807.

Beeldmateriaal

In Hoge resolutie te downloaden via: https://we.tl/t-tOacWQ1duU

  • Foto winnaar Publieksprijs
  • Foto winnaar Vakjuryprijs
  • Foto van zaal bij uitreiking
  • Foto’s van de prijzen zelf
  • Foto van Carla Moonen, bestuursvoorzitter Koninklijke NLingenieurs tijdens haar nieuwjaarstoespraak
×

Aanmelden nieuwsbrief