Platform V&R (Vernieuwing en Renovatie) boekt resultaten
Een groot deel van de bruggen, tunnels en sluizen is toe aan groot onderhoud. Er liggen grote uitdagingen om Nederland bereikbaar te houden. Rijkswaterstaat, Bouwend Nederland, Techniek Nederland, NLingenieurs, MKB Infra en de Vereniging van Waterbouwers werken in het Platform V&R (Vernieuwing en Renovatie) aan concrete adviezen over de aanpak van de Vernieuwing en Renovatie-opgave. Het doel is om deze slimmer en sneller uit te voeren en ook om het werk voorspelbaarder naar de markt te brengen. Het Platform V&R werkt in opdracht van de Taskforce Infra, een samenwerking tussen Rijkswaterstaat en brancheorganisaties.
Niels Willemsen (Royal HaskoningDHV) en Sabine Delrue (Arup) maken namens Koninklijke NLingenieurs deel uit van het basisteam. Samen met Rijkswaterstaat en leden van andere brancheverenigingen formuleren zij de adviesaanvraag. Diverse werkgroepen bestaande uit ingenieurs, opdrachtgevers en aannemers, brengen aan de hand van deze adviesaanvragen adviezen uit met concrete doelgerichte oplossingen voor de benoemde knelpunten.
De kracht van het team is dat het in een ‘pre-concurrentiële’ fase kijkt naar vraagstukken die met de vernieuwingsopgave te maken hebben. Dat betekent volgens Delrue dat ze deze vraagstukken ‘over projecten heen’ en vanuit verschillende perspectieven in beeld brengen en er oplossingen voor bedenken. Samen zetten ze zich dus in om vlotter het hoofddoel te bereiken dat Rijkswaterstaat voor ogen staat: duurzaam, voortvarend en doelmatig voorbereiden, vervangen en renoveren van (onderdelen van) de infrastructuur.
Voor alle drie de portfolio’s zijn de eerste acties uitgevoerd. Voor de tunnels is er een advies opgesteld om de portfoliobenadering te verbeteren. Het advies gaat ervan uit dat de kennis en kunde in de keten beter wordt benut en dit zal ook toegepast worden in een opstartend Portfolio van Tunnels. Voor de sluizen is er een experiment uitgevoerd, waarbij onderzocht is wat het effect is om de aannemers eerder te betrekken, bij de planuitwerking en contractvoorbereiding. Voor de bruggen loopt onder meer een marktinventarisatie gericht op stalen bruggen. Daarnaast worden er branchegesprekken binnen het Platform V&R gevoerd over betonnen bruggen.
De adviezen zullen binnenkort terug te vinden zijn op de website: ‘De vitale infrasector’.
https://www.vitaleinfrasector.nl/taskforce+infra/platformvr/default.aspx
Verder is er een advies uitgebracht over kostenramingen. De vraag die hierin is beantwoord, is: 'Hoe kunnen wij beter voorspelbaar zijn wat betreft de kosten, in alle fases van een project?’
Tenslotte is Rijkswaterstaat bezig met andere vormen van contracten. Begin volgende jaar zullen de branches hierover worden geraadpleegd. Dit is een soort voorportaal van een grotere marktconsultatie die later zal plaatsvinden.
Niels Willemsen zegt: ‘Het eerste succes van Platform V&R is al dat we leren om elkaars taal te spreken. We hebben ondervonden dat wij soms dezelfde woorden gebruiken als de andere partijen uit de keten, maar er dan toch iets anders mee bedoelen. Het is een enorme winst dat we elkaar beter begrijpen.’
Sabine merkt op dat onze deelname aan Platform V&R als resultaat heeft dat de positie van de ingenieurs beter op de kaart is gezet. ‘Eerder was het vaak zo dat Rijkswaterstaat het over ‘de markt’ heeft en dan alleen maar denkt aan aannemers. Nu beseffen zij beter dat ook de ingenieurs een belangrijke rol vervullen. Het is belangrijk dat wij als ingenieurs onze kennis en kunde kunnen laten zien in deze V&R-opgave en dat wij erkend worden voor deze kennis.’
Wil je ook deelnemen aan de werkgroepen? Meld je dan bij Niels of Sabine via verenigingsmanager@nlingenieurs.nl.