De laatste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt

Sfeerverslag kennissessie AWVN

29 oktober 2019

Het tijdig inspelen op economische en arbeidsmarktontwikkelingen is van essentieel belang als het gaat om strategische bedrijfsvoering. Voor de kennissessie Arbeidsmarktontwikkelingen die op 9 oktober plaatsvond, hadden we Erik Groot, manager strategie van beleid & advies bij Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN), uitgenodigd. AWVN is de grootste werkgeversorganisatie in Nederland en vertegenwoordigt zo'n vijf miljoen medewerkers. 

 

Jacolien Eijer – de Jong, directeur Koninklijke NLingenieurs – heet de gasten welkom bij deze kennissessie, waarvan het doel is dat we niet alleen kennis delen en inspireren, maar deelnemers ook een kans bieden om het netwerk uit te breiden. "HR is een essentieel onderwerp voor ondernemers. Koninklijke NLingenieurs heeft speciaal voor leden een werkgevershelpdesk voor zowel juridische als ook strategische vragen. Het eerste half uur is gratis en bijna alle vragen kunnen in die tijd worden behandeld", vertelt Jacolien.  

 

Na het welkomstwoord neemt Erik Groot ons mee in de trends en ontwikkelingen die van belang zijn bij strategische bedrijfsvoering. Zo hebben we gesproken over de opkomst van platformeconomie, wat zorgt voor een toename van het aantal ZZPérs. Er komt ook voldoende mooi nieuws voorbij waar mooie kansen liggen, zoals de zinsgevingseconomie: de mens stelt de waarde van het werk steeds meer centraal. Toevallig doen wij in de branche hele zinvolle dingen. Deze trend biedt kansen bij personeelswerving. Ook de digitalisering schetst een mooi perspectief. Technologie neemt steeds meer werk over van de mens, maar tegelijkertijd creëert dit ook meer werk. De in de toekomst toenemende vraag naar ondersteunende (complexe) systemen vergt de kennis van ingenieursbureau's. Voor ontwerpsoftware geldt hetzelfde. Deze zal dan misschien vaker werk overnemen van ontwerpers; de kennis van de ingenieur is nodig bij de softwareontwikkeling. Ook is de verwachting is dat de ingenieursbranche steeds meer met AI gaat werken.

Verder is uit de discussie gebleken dat organisaties meer gaan samenwerken. Voor de werknemer van de toekomst betekent dit meer aandacht voor processen waarvoor andere (communicatieve) vaardigheden nodig zijn.

 

Aan het eind was er ruimte voor een stukje interactie in de kennissessies. De deelnemers werden uitgedaagd om in groepsverband te kijken hoe trends verband houden met organisatiedoelen en de huidige werkwijze van de organisatie.

 

Na de sessie is het tijd om nog even na te praten met een drankje. Maar voor dat het zover is wijst Jacolien de aanwezigen nog op het congres De Ingenieuze Stad welke plaatsvindt op 29 november aanstaande. "Tijdens dit congres willen we vooral laten zien wat er al kan in de ingenieursbranche. De branche is onderhevig aan continue vernieuwing en dat laten we zien tijdens het congres. Die vernieuwingen zien we ook in de projecten die onze leden maandelijks lanceren. Van die projecten horen we graag meer, dus geef je projecten op voor De Vernufteling." Met deze woorden sluit Jacolien de kennissessie af.  

 

Ben je lid van Koninklijke NLingenieurs? Login of registreer op de ledenomgeving om de presentatie te downloaden.

 

Deze kennissessie is beoordeeld met een 7,8 door de deelnemers. Ben je benieuwd naar andere evenementen die we organiseren? Kijk op onze website voor alle evenementen en abonneer je op onze nieuwsbrief