Sfeerverslag Regiobijeenkomst Midden voorjaar 2019

8 maart 2019

Op donderdag 7 maart 2019 organiseerden wij samen met DWA de Regiobijeenkomst Midden van het voorjaar van 2019. Jaap Dijkgraaf, Algemeen Directeur van DWA, was gastheer op locatie DWA Bodegraven. Het thema van deze bijeenkomst was "Artificial Intelligence". 

Onze bestuursvoorzitter, Carla Moonen, was ook aanwezig en enthousiast over het onderwerp, bedacht door gastheer Jaap Dijkgraaf. Zij bedankt hem daar ook voor. "Er staat onze maatschappij een enorme vervangings- en renovatieopgave te wachten  op het gebied van bruggen, riolering en ook de droge infra kant loopt wat achter. Kunstmatige intelligentie kan ons daarbij helpen. En dat is het mooie van onze branche, zoals ik het zie, Artificial Intelligence gebruiken voor een sustainabe future". 

Jaap Dijkgraaf heet alle gasten welkom: "Welkom in dit "huis". Nog wel, wij gaan verhuizen naar een ander pand in Gouda. Dat wordt op dit moment gerenoveerd. Aardgasloos. Wij hebben hier 19 jaar "gewoond" in een aardgasloos pand, onze tijd dus ver vooruit. Wat doen wij? Wij zijn wereldverbeteraars. Wij zijn een groep ingenieurs. En ingenieurs zijn gericht op feiten. Ik durf de bewering aan dat feiten niks betekenen. Het gaat erom welke betekenis je eraan geeft. Bouwfysica, digital, daar gaan we het vanmiddag over hebben. Een van de twee digital wegen is Digital twin, niet hetzelfde als BIM maar meer het tweelingbroertje van het gebouw. Ik noem het kunstmatige intelligentie, nog geen Artificial Intelligence, daar zijn we nog niet. Wat nodig is voor kunstmatige intelligentie? Een snelle pc, data en algoritmes. Ben je er nog niet mee bezig? Dan heb je de boot gemist. Maandelijks zijn wij verbaasd over hoe snel deze ontwikkeling gaat. #blijfjeverwonderen".

Onze eerste spreker, Wessel Exterkate van Digital Shapers, vertelt over de betekenis van Artificial Intelligence in zijn algemeen, het creëren en bevorderen van digitale vormgeving. Digitale strategie, hoe krijgen we mensen mee in verandering? Hoe versnellen we resultaat? Welke technologieën heb je? En jij duidt het culturele aspect. Artificial Intelligence is: “Het principe dat machines taken kunnen uitvoeren op een manier die wij mensen als ‘slim’ zouden beoordelen, omdat we vinden dat ze toebehoren aan menselijke intelligentie”.

Onze tweede spreker is Kees Wisse van DWA, die spreekt over: Welke rol kan Artificial Intelligence spelen in utiliteitsbouw? Als mens zie je dingen over het hoofd. Algoritmes leggen verbanden die we anders niet zien. We kunnen niet anders meer als we het gebouw van de toekomst willen ontwikkelen.

Carla sluit de sessie af met een interactieve discussie. Benutten we voldoende elkaars potentieel? Wie is waarmee bezig? En hoe kunnen we versnellen (met elkaar)? De branche moet niet bang zijn dat ideeën worden gekopieerd. DWA sluit af met een oproep aan haar collega bureaus om samen op te trekken bij dit onderwerp. De concurrentie vanuit bedrijven als Microsoft is groot en door kennis te delen en samen te werken kunnen we een vuist maken richting deze type bedrijven.