afbeelding voor post: Team Sweco winnaar van Doe&Durf Competitie 2022

Team Sweco winnaar van Doe&Durf Competitie 2022

4 november 2022

Tijdens congres De Ingenieuze Stad van Koninklijke NLingenieurs op 3 november is de winnaar van de Doe&Durf Competitie bekendgemaakt. Sweco won met hun idee Boerenwaterstof de vakprijs én ging er met 39% van de stemmen ook vandoor met de publieksprijs. Doe&Durf is een initiatief van JongNLingenieurs, de jongerenvereniging van Koninklijke NLingenieurs. 


De vakjury van de Doe&Durf Competitie bestond uit Guido Dekker – oud-voorzitter van JongNLingenieurs, Juliëtte Mohamed – Duurzaamheidsadviseur bij het ingenieursbureau van gemeente Amsterdam en Wim Leendertse – Bijzonder Hoogleraar Management in Infrastructuurontwikkeling aan de Rijksuniversiteit Groningen. Juryvoorzitter Guido over de competitie: “Het team dat ons het meest heeft verrast, presenteerde een heel concreet uitgewerkt idee. Meerdere transities worden integraal benaderd en ze stimuleren elkaar. Daardoor worden belangrijke partijen bijeen gebracht en wordt er tegelijkertijd gewerkt aan het doorbreken van uitdagingen die vandaag de dag urgenter zijn dan ooit.”

Energietransitie centrale thema van 2022

De transitie naar alternatieve methodes voor het opwekken en gebruik van energie heeft impact op verschillende ketens in ons werk en in de huiselijke omgeving. De centrale vraag die dit jaar centraal stond was: Welke schakel binnen de energietransitie kan jij verbeteren? De teams van jonge ingenieurs werden uitgedaagd na te denken over het verbeteren van een bestaande keten, het beter inpassen van nieuwe ketens of met een revolutionair idee te komen dat een keten overstijgt. Het winnende team bedacht het idee om met behulp van plasmalysetechnologie mest om te zetten naar waterstof waarmee niet alleen een 60% rendementsverbetering behaald wordt, maar ook broeikasgassen zoals CO2, methaan en stikstof wordt afgevangen. Deze omzetting zal gebeuren tijdens energiepiekmomenten lokaal bij het tankstation, zodat de voetafdruk van boerenwaterstof nog kleiner wordt door vervoer te elimineren.

In totaal hebben zeven teams meegedaan aan de Doe&Durf Competitie. Vijf finalisten presenteerden hun ideeën in Pakhuis de Zwijger aan de vakjury: Antea Group met MSR+, HermanDeGroot met Heat Xchange, Movares met Toekomsttrafo's, Oosterhoff met The energy Patch en Sweco met Boerenwaterstof. Bekijk hier alle inzendingen.

Doe&Durf Competitie

Met deze competitie wil JongNlingenieurs laten zien dat jonge ingenieurs in staat zijn om creatieve en innovatieve oplossingen te ontwikkelen die bijdragen aan de maatschappelijke uitdagingen van vandaag. De deelnemende teams worden begeleid van pitch tot product door middel van twee workshops voorafgaand aan de finale. De winnaar van de vakjuryprijs heeft een cheque van € 1.000,- in ontvangst genomen.

×

Aanmelden nieuwsbrief