afbeelding voor post: Column Cobouw Januari - Tijd voor een ministerie van Transitie

Column Cobouw Januari

31 januari 2022 Bodem en ondergrond

Column Cobouw Januari

 

Tijd voor een ministerie van Transitie

In sommige gebieden is de vraag naar stroom zo groot dat netbeheerders 'nee' verkopen tegen nieuwe aansluitingen voor zonneparken en windturbines. En dan is de grote elektrificatie van de mobiliteit en industrie nog niet eens echt begonnen.

Voorheen ging de stroom van de centrale naar de gebruiker; nu wekt de klant met zon of wind zelf stroom op of heeft ie met zijn elektrische auto’s ineens ergens anders zijn stroom nodig. Dat vraagt om een radicaal andere aanpak.

Het punt is: er is heel veel meer capaciteit nodig. De netten zullen flink uitgebreid moeten worden. Anders trekken bedrijven weg vanwege gebrekkige infrastructuur en bereiken we onze klimaatdoelstellingen niet. Werk genoeg dus, maar ik houd mijn hart vast als we dat op de huidige manier met de huidige spelers blijven doen.

Geld is hier niet het probleem. Onze nieuwe minister voor klimaat heeft meer dan genoeg geld meegekregen. Maar krijgen we het juiste geld wel op het juist moment op de juiste plek? Ik zou graag zien dat in de energievoorziening nu eens anticiperend geïnvesteerd kan gaan worden: op de verandering gericht. Op de transitie richting een duurzame energievoorziening. De werkelijke vraag voor de minister is dan ook: wie gaat nu deze verandering ‘richten’? De provincie? De netbeheerders? Het Rijk? Of toch de 350 gemeenten?

Dit proces van transitie vraagt een geheel nieuwe partij die neutraal is, ertussenin zit. Een partij met het maatschappelijke belang van het realiseren van de energietransitie voor ogen. En gelukkig! Die partij is nu in oprichting. Het wordt een stichting die regionaal de ruimtelijke en energievoorzieningsontwikkelingen bij elkaar brengt. Het is een initiatief van regionale en publieke partijen samen. Van gemeenten, provinciën en regionale ontwikkelingsmaatschappijen. Een stichting die gebiedsgericht de energievoorziening al ontwerpend verduurzaamt. Zij noemen die stichting: het ministerie van Transitie. Ik verwacht hier veel van!

 

Joris Knigge, brancheambassadeur Energietransitie Koninklijke NLingenieurs

 

×

Aanmelden nieuwsbrief