Warmte in koude dagen

afbeelding voor post: Warmte in koude dagen

Warmte in koude dagen

22 december 2022

Beste leden en relaties, 

2022 was een ongewoon jaar. We kwamen uit de coronapandemie en werden met veel andere ontwrichtende situaties geconfronteerd. Van de inval van Rusland in Oekraïne tot de steeds urgenter wordende klimaatcrisis en groeiende arbeidsmarkttekorten. Deze situaties leidden tot schrijnende taferelen bij de opvanglocaties, torenhoge inflatie en grote gevolgen voor veel sectoren, waaronder de bouw. 

Het lijkt of we de grenzen van onze systemen zoals we deze kennen hebben bereikt. Tegelijk weten we niet precies hoe de toekomst eruit ziet. Dat is een spannende situatie, omdat we (ook ingenieurs) het nu eenmaal prettig vinden om te weten waar we aan toe zijn en om enigszins zicht te hebben op de toekomst. 

De woorden die Yannick Dujardin, toekomstonderzoeker en docent aan de Erasmushogeschool Brussel, sprak tijdens ons jaarcongres ‘De Ingenieuze Stad’ op onze 105e verjaardag gaven mij comfort in dit perspectief. Hij zei: “Toekomst ontwikkelt zich in het heden. De toekomst is gelaagd. Hoe meer beelden je hebt, hoe beter je kunt anticiperen”. 

Ingenieurs zijn als geen ander in staat om op basis van kennis en kunde van nu prikkelende toekomstbeelden te schetsen. Daarmee geven we vorm en richting aan een onzekere toekomst en laten we ruimte voor ontwikkeling en beweging. Ik zie ondanks alle lastige situaties waar we mee te maken hebben dat het optimisme in de branche overheerst. Dat maakt het zo’n fantastische branche om voor te werken.   

Ik zie daardoor als ik terugkijk naar 2022 naast de crises ook veel positiefs. Ik ben met mijn droombaan gestart. Ondanks de wisselingen binnen het bureau staat er een sterk team met enthousiaste mensen. Tijdens mijn kennismakingen heb ik veel bevlogen en hardwerkende mensen ontmoet die stuk voor stuk willen bijdragen aan een duurzame toekomst. 

Ik kijk uit naar 2023 waarin we elkaar blijven vinden en vasthouden en waarin beweging naar een duurzame toekomst centraal staat. 
Ik wens jou en je dierbaren hele fijne feestdagen en kijk uit naar de voortzetting van onze samenwerking volgend jaar. 

Met warme groet, mede namens het verenigingsbureau, 

Willemien

×

Aanmelden nieuwsbrief