Programma congres 'De Ingenieuze Stad'

Het programma is opgebouwd rondom de 4 programma’s – energietransitie, klimaatadaptatie, mobiliteit en de gezonde en duurzame gebouwde omgeving – waar binnen de branchevereniging mee en aan wordt gewerkt. Gedurende de dag komen oplossingen, vragen, visies en innovaties voorbij. Aan het eind van de dag kun je de opgedane kennis, indrukken en ideeën nog eens de revue laten passeren in gesprek met de andere verwonderaars tijdens de afsluitende netwerkborrel. Aanmelden voor ‘De Ingenieuze Stad’ doe je op de pagina aanmelden.

 

Ochtendprogramma - Plenair 

10.00 uur

Ontvangst met koffie en thee

10.30 uur

Opening door Dagvoorzitter Natasja van den Berg, Pakhuis de Zwijger
Welkom door Bestuursvoorzitter Carla Moonen, Koninklijke NLingenieurs

10.40 uur

Keynotes door:

- Peter Glas, Deltacommissaris 

- Emiel Reiding, Directeur Nationale Omgevingsvisie 

- Prof. dr. Gert-Jan Hospers, Bijzonder Hoogleraar Transitie in Stad en Regio Radboud Universiteit

- Jacolien Eijer - de Jong, Directeur Koninklijke NLingenieurs

Afsluiting ochtendprogramma door Carla Moonen en Natasja van den Berg

 

12.00 uur

Lunch

 

 

Middagprogramma - Break-out sessies

 13.00 uur

Break-out sessie 1

Keuze uit:

- Zomergasten met zomergast Glenn Lyons, Mott MacDonald Professor at UWE Bristol (Sessie is in het Engels)
Met Glenn Lyons wordt ingezoomd op A New Approach to planning for the future of mobility. Aan de orde komen vragen als: Walking as a service - does it have legs? With a case for further investment in built environment change to support walking for the benefit of individuals, business, the local economy and environment en Driverless cars - where are we heading and who is in the drivers seat? Exploring the 'wicked problem' of driverless cars in terms of whether, when, how and why they may be a defining feature of the future of mobility. 


- Programma met Robert Koelemeijer van het Planbureau voor de Leefomgeving, Peter van Rooy van Accanto/NederLandBovenWater en Pallas Agterberg van Alliander
Robert Koelemeijer trapt af met een korte presentatie over de doorrekening van het concept-klimaatakkoord en wat dat gaat betekenen voor ons op het gebied van klimaat, de luchtkwaliteit en energievoorziening. Wie betaalt de prijs?

Pallas Agterberg en Peter van Rooy sluiten vervolgens aan voor een paneldiscussie over de invloed van energietransitie binnen gebiedsontwikkeling en op de samenleving. 

- EXPO: werksessie met Theodoor Höngens van M+P en Antwan van Haaren van DGMR over geluidsoverlast in de gebouwde omgeving.  

 

14.00 uur

 

Break-out sessie 2

Keuze uit:

- Paneldiscussie met Glenn Lyons van Mott MacDonald/UWE Bristol, Cathelijne Hermans van RHDHV en Arie Bleijenberg van Koios Strategy (Sessie is in het Engels)
Zij gaan in discussie over: Behavior within sustainable mobility. What works and doesn't work in the field of sustainable mobility? 

- Werksessie met de brancheambassadeurs Ton Berendsen, Mathijs van Vliet en Arnold Wielinga van Koninklijke NLingenieurs en Anja Vijselaar van Lievense|WSP over de veranderende rol van ingenieurs bij grote vraagstukken op het gebied van energietransitie en klimaatadaptatie.

- EXPO: Pitches van de 5 finalisten van de Doe&Durf competitie voor jonge ingenieurs.

 

15.00 uur

Break-out sessie 3

Keuze uit:

- Zomergasten met Verali van Meijenfeldt van Arcadis en Maarten Schäffner van Witteveen + Bos over de huidige verdichtingsopgave van steden. Wat de rol van mobiliteit is in de stad en de connectie met de gezonde en duurzame gebouwde omgeving. 

- Presentatie door Arie Bleijenberg van Koios Strategy over de vijf taboes die hun stempel drukken op het maatschappelijk debat over mobiliteit. 
Aansluitend schuift Arie Bleijenberg aan voor een lagerhuis debat met de brancheambassadeurs Hans Marinus, Aries van Beinum en Robert Coffeng van Koninklijke NLingenieurs over de vijf taboes. 

 

 

   

Middagprogramma - Plenair  

16.00 uur

Break-out sessie terugkoppeling door Natasja van den Berg

16.15 uur

Doe&Durf finale met uitreiking van de publieksprijs en juryprijs door juryvoorzitter Carla Moonen

16.30 uur

Keynote door Gerard van der Steenhoven, Directeur KNMI

16.50 uur

Afsluiting congres door Carla Moonen en Natasja van den Berg

17.00 uur

Aanvang Netwerkborrel

 

Tot ziens op 29 november!