Het topklinische ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) is in 1990 ontstaan uit de fusie van twee Enschedese ziekenhuizen. Als afronding van deze fusie is een nieuw ziekenhuis gebouwd in hartje Enschede, ter vervanging van de technisch en economisch verouderde gebouwen die gelegen zijn op twee verschillende locaties. Het nieuwe gebouw dat ontworpen is volgens de nieuwste sociaalpsychologische en technische inzichten richt zich volledig op de patiënt. Het oude ziekenhuis aan de Haaksbergerstraat wordt gerenoveerd zodat daar ondersteunende functies gehuisvest kunnen worden. Het gebouw aan het Ariënsplein wordt afgestoten. Het ontwerp voor de nieuwbouw is gebaseerd op de inzichten die voortkomen uit de concepten Evidence Based Design en Healing Environment. Samen resulteren die in een omgeving die een positieve invloed heeft op de gezondheid en een sneller herstel van de patiënt, doordat de stress van het verblijf in een ziekenhuis verminderd wordt. Voorbeelden zijn: het nieuwe MST heeft louter eenpersoons verpleegkamers met de bijbehorende privacy en veiligheid, de toepassing van daglicht en uitzicht naar buiten, de toepassing van kleur en een heldere oriëntatie en overzicht in het gebouw. De keuze voor een ziekenhuis in het centrum is ingegeven door de opvatting dat een patiënt dan deel blijft uitmaken van de maatschappij: vanuit de kamers ziet en voelt men de levendigheid van de stad. Andersom geldt dit ook: de grote bezoekersaantallen en de vele medewerkers zorgen voor een grote dynamiek in dit deel van Enschede.