afbeelding voor post: Rijdende escaperoom Antea Group gaat ingenieursvak promoten

Rijdende escaperoom Antea Group gaat ingenieursvak promoten

17 november 2021

Studenten laten ervaren dat ingenieurswerk er meer dan ooit toe doet

15 november 2021
 – Studenten en scholieren in Nederland interesseren voor het ingenieursvak. Met dit doel toert Ingenieurs- en Adviesbureau Antea Group met zijn Escapebus langs universiteiten, hogescholen en mbo’s. Tanja Lendzion (CEO Antea Group Nederland) en Carla Moonen (bestuursvoorzitter Koninklijke NLingenieurs) openden de rijdende escaperoom officieel bij de Technische Universiteit in Eindhoven.

Collega’s van de toekomst

“De jongeren van vandaag zijn onze collega’s van de toekomst. En die collega’s hebben wij hard nodig bij de maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan. Het is dan ook van groot belang om de juiste student op de juiste plek te krijgen”, stelde Tanja Lendzion bij de opening van de Escapebus in Eindhoven. Carla Moonen onderschrijft dit: “Ik hoor van veel jongeren dat zij maatschappelijk relevant werk willen doen. Dat kan bij uitstek in de ingenieursbranche. Ingenieursbureaus leveren een grote bijdrage aan de transities in ons land en wereldwijd. Op het gebied van het klimaat, energie, mobiliteit en de leefomgeving.”

Betekenisvol werk

De keuze voor het ingenieursvak ligt vaak niet voor de hand. De instroom bij technische hbo-opleidingen en universiteiten neemt gestaag toe, maar dit is nog onvoldoende om de ingenieurskennis die door vergrijzing wegvalt, op te vangen. Met de komst van de Escapebus kunnen scholieren en studenten ervaren hoe betekenisvol, mooi en divers het ingenieursvak is. Carla Moonen: “Het werk van ingenieursbureaus leidt tot concrete en tastbare resultaten in de praktijk. Door bij een ingenieursbureau te werken, draag je zichtbaar bij aan de ontwikkeling van de fysieke en de sociale wereld om ons heen. Je werk heeft direct impact op de samenleving.”

Robert-Jan Smits, voorzitter van het College van Bestuur van Eindhoven University of Technology onderschrijft eveneens het belang: “Het hightech bedrijfsleven in Brainport staat te springen om meer hooggekwalificeerde ingenieurs. Wij doen er als universiteit alles aan om aan deze vraag te voldoen. Alle acties die daaraan kunnen bijdragen zijn zeer welkom. Het is dan ook bijzonder mooi om te zien dat Antea Group met deze originele actie jonge mensen gaat enthousiasmeren voor het prachtige ingenieursvak.”

Het atelier van Da Vinci

Het thema van de Escapebus is ‘het atelier van Leonardo da Vinci’. Da Vinci (1452 – 1519) kan worden gezien als een van de meest bekende ingenieurs aller tijden. Om zich te bevrijden uit het atelier krijgen deelnemers van de Escapebus de opdracht om één van de laatste uitvindingen van Da Vinci te redden. Hiervoor spelen ze zes spellen die betrekking hebben op het ingenieursvak; van het bouwen van een brug tot het verzamelen van data. Tanja Lendzion: “Studenten krijgen hierdoor een beter beeld van het werk dat wij doen én daarnaast maken ze kennis met onze organisatie.”

De Escapebus doet de komende maanden universiteiten en hogescholen aan. Ook mbo-instellingen en het voortgezet onderwijs staan op het programma. Een initiatief dat Koninklijke NLingenieurs van harte toejuicht.

×

Aanmelden nieuwsbrief