VNO-NCW, MKB-Nederland en VNCI 

VOOR BEDRIJVEN EN MEDEWERKERS VAN BRANCHEORGANISATIES

Uitnodiging voor serie van 3 webinars over PFAS
Op 18 januari, 1 februari en 15 februari

Hierbij nodigen VNO-NCW, MKB-Nederland en VNCI u uit voor een serie van drie webinars over PFAS.
Vriendelijk verzoek om deze uitnodiging ook door te zetten aan uw leden!
Wat is PFAS?
PFAS is een verzamelnaam en staat voor per- en polyfluoroalkylstoffen. Deze groep van duizenden chemische stoffen is door mensen gemaakt en komt van nature niet voor in het milieu. PFAS hebben handige eigenschappen: ze zijn bijvoorbeeld water-, vet-, vuil- en stofafstotend. Ze kunnen goed tegen warmte en worden niet gemakkelijk aangetast door andere chemische stoffen. Vandaar dat PFAS voorkomen in tal van producten, van brandblusschuim tot cosmetica of papier. Maar ook in ons afvalwater. PFAS zijn in het nieuws door de zorg over PFAS in de bodem, in voeding of consumentenproducten. PFAS waar zorgen over bestaan zijn bijvoorbeeld PFOA, PFOS, en GenX-stoffen. Lees hier meer over PFAS.
Verbod
Nederland werkt samen met een aantal andere landen aan een Europees verbod op het gebruik van PFAS. In januari dienen ze hiervoor een zogenoemd PFAS-restrictie-dossier in bij het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA). Hierna volgt een publieke consultatie en uiteindelijk een advies aan de Europese Commissie. In 2025 zou het verbod op PFAS van kracht moeten worden.

Bedrijven zullen zich moeten voorbereiden op het komende verbod. Samen met de overheid en kennisinstellingen bundelt het bedrijfsleven daarom nu al kennis en acties in het Nationaal Actieprogramma PFAS, een samenwerking tussen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, VNO-NCW en MKB-Nederland.

Samen met de VNCI, de branchevereniging voor de chemische industrie, organiseren VNO-NCW en MKB-Nederland een drietal online kennissessies waarin uitgebreid ingegaan wordt op de volgende vragen:
• Wat zijn PFAS eigenlijk?
• Wat gebeurt er in het Nationaal Actieprogramma PFAS?
• Hoe werkt het Europese restrictie-proces?
Webinar 1 - De basis: wat zijn PFAS eigenlijk?
Datum: Woensdag 18 januari 2023 10.30 uur-12.00 uur

In dit webinar vertellen we wat PFAS zijn, over de toepassingen van PFAS en de kans dat ze een rol spelen in uw bedrijf. Ook geven we een inkijkje in het proces rond de restrictie.
Met medewerking van Cefic, de Europese organisatie voor de chemische industrie.
Meld u hier aan, uiterliijk 11 januari 2023
Webinar 2 - Hulp bij vinden van PFAS-alternatieven
Datum: Woensdag 1 februari 2023 13.00 uur-14.30 uur

Wat is het Nationaal Actieprogramma? Hoe kun je elkaar helpen? Wat hebben we bereikt en wat willen we nog gaan doen? In het tweede webinar gaan we hier op in.
Met medewerking van het Actieprogramma PFAS.
Meld u hier aan, uiterlijk 25 januari
Webinar 3 - Wat is er geregeld in de PFAS-restrictie?
Datum: Woensdag 15 februari 2023 10.30 uur-12.00 uur

Hoe ziet het restrictievoorstel eruit? Welke uitzonderingen zijn er? Hoe kun je je voorbereiden op de consultatie? In dit webinar vertellen we de details.
Met medewerking van het RIVM, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu
Meld u hier aan, uiterlijk 8 februari

U kunt zich voor alle drie de webinars opgeven, maar het is ook mogelijk om één of twee sessies te volgen. Enkele dagen voor aanvang van een sessie ontvangt u een Teamslink.

Heeft u nog vragen over deze webinars? Neem dan contact op met Ton Ravesloot van VNO-NCW en MKB-Nederland en of Rosienne Steensma van de VNCI.

Met hartelijke groet,

VNO-NCW, MKB-Nederland en VNCI






×

Aanmelden nieuwsbrief