NIEUWE STAP IN ONTWERPEN: NA PARAMETRISCH KOMT GENETISCH
Parametrisch ontwerpen is inmiddels op veel plekken gemeengoed. Antea Group zet de volgende stap: genetisch ontwerpen. Dat levert winst op voor opdrachtgevers, ingenieurs én het milieu.

Door de opkomst van kunstmatige intelligentie staat de ingenieurswereld voor een revolutie. Het parametrische ontwerpproces, waarbij automatisch ontwerpen worden gegenereerd op basis van ingevoerde parameters, is inmiddels gemeengoed.

Ingenieurs- en adviesbureau Antea Group zet de volgende stap met een nieuw, ‘genetisch’ algoritme dat de parametrische modellen automatisch optimaliseert. In deze aanpak rekent een parametrisch model keer op keer nieuwe varianten door, waarbij het algoritme slim kiest welke variant de beste input vormt voor het volgende ontwerp, tot de optimale variant is bereikt.

GROTE UITDAGINGEN
Engineering 3.0, noemt Simone de Rijke de methode. ‘Nederland staat voor grote uitdagingen: denk aan het klimaat, de vervangingsopgave van verouderde infrastructuur en een tekort aan technici’, zegt adviseur kunstwerken en teamleider parametrisch ontwerpen De Rijke, runner-up in de recente verkiezing van Ingenieur van het Jaar. ‘Automatisering helpt ons om het werk van maanden terug te brengen naar uren.’

DUURZAMER EN BETAALBAAR
Een optimaal ontwerp is in de regel ook duurzamer en betaalbaarder, stelt De Rijke. Veiligheid blijft bovenaan staan. ‘Automatiseringen in het ingenieursvak mogen nooit een black box zijn. De eindresultaten zijn modellen die we volledig kunnen inzien, precies zoals constructeurs gewend zijn.’