Doe&Durf is de competitie waarin jonge ingenieurs de kans krijgen om grenzeloos te denken. Jij hebt de ideeën; wij bieden jou het podium om ze met de ingenieursbranche te delen… als je durft.


De strijd van de Doe&Durf Competitie 2022 is gestreden. Team Sweco heeft de competitie gewonnen!

Bekijk hier het videoverslag van de finale die tijdens het congres De Ingenieuze Stad plaatsvond en ga naar Verkiezingen 2022 voor alle inzendingen. 

 

Dit is de Doe&Durf Competitie

Doe&Durf is een initiatief van JongNLingenieurs, de jongerenvereniging van Koninklijke NLingenieurs. Innovatie en zichtbaarheid is waar het om draait bij Doe&Durf. Met deze competitie willen we laten zien dat jij, de jonge ingenieur, in staat bent om creatieve en innovatieve oplossingen te ontwikkelen die bijdragen aan de maatschappelijke uitdagingen van vandaag. We dagen jou uit om als Doe&Durf-ondernemer en innovator:

  • Geniale, innovatieve oplossingen te ontwikkelen, waarmee we de markt en de maatschappij kunnen helpen;
  • Te laten zien dat deze innovatieve oplossingen (positief) bijdragen aan de maatschappij, waarbij je ook draagvlak creëert onder niet-ingenieurs.

Van pitch tot product; wij helpen je om je innovatieve oplossing verder te ontwikkelen. Daarvoor organiseren wij een tweetal workshops, zodat je vol vertrouwen met je team in de finale staat.

Energietransitie was het thema van 2022

Wereldwijd bedenken ingenieurs de meest innovatieve oplossingen die van cruciaal belang zijn voor onze samenleving. Oplossingen voor de grote vraagstukken waar wij als maatschappij voor staan, bedacht door innovators die grenzeloos durven te denken en daadwerkelijk de stap zetten naar realisatie. Dit jaar daagden wij teams op het volgende thema uit:

Energietransitie
Welke schakel binnen de energietransitie kan jij verbeteren?

De Nederlandse ambitie om te voldoen aan  het VN-klimaatakkoord van Parijs en de daaruit vloeiende afspraken is groot. Energietransitie speelt daarin een zeer belangrijke rol.

Om de negatieve invloed die wij op onze planeet hebben te verkleinen, zijn wij genoodzaakt na te denken over alternatieve methoden voor het opwekken en gebruik van energie. De transitie naar alternatieve methodes heeft impact op verschillende ketens die we tegenkomen in ons werk, maar ook de ketens die we tegenkomen in de huiselijke omgeving. Bestaande ketens zullen moeten veranderen en nieuwe ketens zullen ontstaan. Denk hierbij niet uitsluitend aan ketens waar dit directe impact op heeft (zoals de gas, water en elektriciteitsketen), maar ook aan ketens waar de energietransitie een indirecte impact op heeft (voedselketen, mobiliteits- of transportketen, vastgoedketen, etc.).

De Doe&Durf competitie daagde teams uit na te denken over het verbeteren van een bestaande keten of het beter inpassen van een nieuwe keten om zo bij te dragen aan de energietransitie. Hoe je dit voor een hele keten doet? Door de zwakste schakel(s) uit de keten te kiezen. De teams analyseerden een keten en kozen daaruit vervolgens de zwakste schakel(s). Hiermee schetsten de teams de probleemstelling om op te lossen. Met hun oplossing versterkten zij deze schakel(s), maakten zij de keten zelf ook beter inpasbaar in het grotere geheel of bedachten zij een revolutionair idee dat een keten overstijgt; dat mocht natuurlijk ook. Alle ideeën waren welkom om oplossingen te bieden voor de uitdagingen waar we voor staan.

We erkennen dat onze snel digitaliserende wereld veel kansen biedt op software-vlak, maar ook de harde technische en beleidsmatige oplossingen blijven voor deze problemen noodzakelijk en interessant.

Een gave ervaring

De teams die genomineerd werden voor de juryprijs, presenteerden hun idee of oplossing tijdens het congres De Ingenieuze Stad. Uiteraard deden zij kennis op, leerden zij nieuwe vaardigheden en verrijkten zijn hun netwerk.

Met Doe&Durf zet je jezelf, jouw bedrijf en de hele ingenieursbranche op de kaart. Kennisdeling kent geen grenzen en samenwerking binnen de branche stimuleren we graag. Er waren vrijwel geen kaders binnen de opdracht, zodat teams comfortabel een grote stap buiten hun comfortzone konden zetten.

Niet-leden van Koninklijke NLingenieurs konden meedoen als zij een team vormden met leden van Koninklijke NLingenieurs. Ook individuele ingenieurs die werken bij onze lidbureaus, waar geen volledig team te vormen was binnen het eigen bedrijf konden deelnemen. Als je je individueel inschreef, zorgden wij ervoor dat er een speciaal Doe&Durf-team werd gevormd met deze deelnemers. 

De belangrijkste info op een rij

Lees hier de spelregels in het Nederlands of hier in het Engels.

  • Een team bestond uit minimaal 3 en maximaal 5 deelnemers jonger dan 36 jaar. 
  • Minimaal 2 leden van het team waren werkzaam bij een lidbureau van Koninklijke NLingenieurs.
  • Het lidbureau stond garant voor de deelname.
  • Het inschrijfgeld voor deelnemende teams was €300. 
  • Haalde je de finale, dan kwam daar nog eens €300 bij. 
  • Belangrijke data waren:
    • 27 juni: start inschrijving teams
    • 26 augustus: Sluiting inschrijving om 23.59u
    • 2 september: workshop 1 van 14.00 tot 17.00 in Amersfoort
    • 9 september: workshop 2 van 14.00 tot 17.00
    • 3 november: Finale Doe&Durf Challenge in Amsterdam

Projecten 2021

Nieuwsgierig naar de projecten die zijn ingediend in de vorige editie? Kijk dan hier