Doe&Durf is de competitie waarin jonge ingenieurs de kans krijgen om grenzeloos te denken. Jij hebt de ideeën; wij bieden jou het podium om ze met de ingenieursbranche te delen… als je durft.

-

Doe&Durf is een initiatief van JongNLingenieurs, de jongerenvereniging van Koninklijke NLingenieurs. Innovatie en zichtbaarheid is waar het om draait bij Doe&Durf. Met deze competitie willen we laten zien dat jij, de jonge ingenieur, in staat bent om creatieve en innovatieve oplossingen te ontwikkelen die bijdragen aan de maatschappelijke uitdagingen van vandaag. We dagen jou uit om als Doe&Durf-ondernemer en innovator:

  • Geniale, innovatieve oplossingen te ontwikkelen, waarmee we de markt en de maatschappij kunnen helpen;
  • Te laten zien dat deze innovatieve oplossingen (positief) bijdragen aan de maatschappij, waarbij je ook draagvlak creëert onder niet-ingenieurs.

Van pitch tot product; wij helpen je om je innovatieve oplossing verder te ontwikkelen. We starten daarbij met een Collegetour waarbij je het thema (nog) beter leert kennen. Sprekers nemen jullie mee in de inhoud en zullen de nodige inspiratie bieden! Daarna volgt een tweetal workshops waarin jullie aan de slag gaan met de businesscase rondom jullie oplossing en daarnaast jullie presentatie-skills worden geüpgraded.

Stikstof is het thema van 2023

Wereldwijd bedenken ingenieurs de meest innovatieve oplossingen die van cruciaal belang zijn voor onze samenleving. Oplossingen voor de grote vraagstukken waar wij als maatschappij voor staan, bedacht door innovators die grenzeloos durven te denken en daadwerkelijk de stap zetten naar realisatie. Op dit moment en waarschijnlijk de komende jaren is het onderwerp niet weg te denken: stikstof. In het politieke- en publieke debat, in de media en zeker ook in onze dagelijkse praktijk is het een belangrijk onderwerp. Daarom dagen wij teams dit jaar uit met de volgende vraag:

Stikstof
Welke innovatieve oplossing heb jij om op korte termijn een bijdrage te leveren aan de aanpak van de stikstofproblematiek?

Uiteraard is er niet één oplossing voor de gehele stikstofuitdaging, maar goede ideeën worden nu eenmaal klein geboren. De stikstofproblematiek speelt zich met name af op juridisch, technisch en ecologisch vlak. Een idee kan zich daarom richten op een van deze vlakken. Of wellicht heb jij wel een integrale aanpak die al deze aspecten met elkaar verbindt! Gezien de urgentie rondom projecten die niet door kunnen gaan, is het belangrijk om aan te tonen dat je idee binnen 2 jaar te realiseren is en impact maakt.

In de Doe&Durf competitie dagen we teams uit om vanuit eigen expertise of juist een vlak dat je zelf wil verkennen aan de slag te gaan met deze maatschappelijke uitdaging. De aanpak van de stikstofproblematiek kan je op verschillende manieren aanvliegen. Jullie idee kan bijvoorbeeld een oplossing zijn om het stikstofaanbod te reduceren; denk daarbij aan het realiseren stikstofemissieloos bouwen. We zien ook dat veel projecten ten behoeve van de energietransitie stil komen te liggen door stifstofbeperkingen, wellicht kunnen jullie hiermee aan de slag. Ondanks dat veel bedrijven een nieuwe, hybride manier van werken hebben ontdekt, reizen we nog steeds ontzettend veel en is er altijd nog veel vrachtverkeer nodig. Ook op dit gebied valt impact te maken. Andere uitdagingen die door de stikstofbeperkingen ontstaan is het stil komen te liggen van kleine woningbouwprojecten, vermindering van waterkwaliteit en diversiteit van natuurgebieden. En dit zijn nog maar een paar facetten rondom de stikstofproblematiek. Kortom: de mogelijke oplossingsrichtingen zijn groot!

We erkennen dat onze snel digitaliserende wereld veel kansen biedt op software-vlak, maar ook de harde technische en beleidsmatige oplossingen blijven voor deze problemen noodzakelijk en interessant.

Een gave ervaring

De teams die genomineerd worden voor de juryprijs, presenteren hun idee of oplossing tijdens het NLingenieurs jaarevent, waar ze een podium delen met publiek vanuit de gehele ingenieurssector.

Met Doe&Durf zet je jezelf, jouw bedrijf en de hele ingenieursbranche op de kaart. Kennisdeling kent geen grenzen en samenwerking binnen de branche stimuleren we graag. Er zijn vrijwel geen kaders binnen de opdracht, zodat teams comfortabel een grote stap buiten hun comfortzone kunnen zetten.

Niet-leden van Koninklijke NLingenieurs kunnen meedoen als zij een team vormen met leden van Koninklijke NLingenieurs. Ook individuele ingenieurs die werken bij onze lidbureaus, waar geen volledig team te vormen was binnen het eigen bedrijf kunnen deelnemen. Als je je individueel inschrijft, helpen wij mee zoeken zodat we een speciaal Doe&Durf-team kunnen vormen met deze deelnemers. 

De belangrijkste info op een rij

Lees hier de spelregels in het Nederlands of hier in het Engels.

  • Een team bestaat uit minimaal 3 en maximaal 5 deelnemers jonger dan 36 jaar. 
  • Minimaal 2 leden van het team zijn werkzaam bij een lidbureau van Koninklijke NLingenieurs.
  • Elk lidbureau kan maximaal 3 teams aanleveren.
  • Het lidbureau staat garant voor de deelname.
  • Het inschrijfgeld voor deelnemende teams is €400.  
  • Belangrijke data zijn:
    • 6 juli: Collegetour Stikstofproblematiek en start inschrijving teams
    • 1 september: Sluiting inschrijving om 23.59u
    • 6 september 15:00 uur:  workshop 1 - business viability van je idee, in Zoetermeer bij digiGO
    • 18 september 15:00 uur: workshop 2 - pitchen en presenteren van je idee, in Amersfoort bij BdB
    • 13 oktober: deadline voor je idee. Afhankelijk van de jurybeoordeling, ben je mogelijk finalist en verbeter je je diee richting de finale
    • 9 november: Finale Doe&Durf Competitie bij jaarevent NLingenieurs

Workshops

JongNLingenieurs organiseert twee workshops voor de deelnemers van de Doe&Durf Challenge 2023. Deze workshops zijn bedoeld om hun idee verder te vormen en nieuwe skills aan te leren.

Op woensdag 6 september vindt de eerste workshop plaats op het kantoor van DigiGO in Zoetermeer. Tijdens deze workshop geven drie sprekers inzicht in het proces om van een goed idee naar een werkend concept te komen. Deze vaardigheden kunnen de deelnemers hierna – onder toeziend oog van deze experts – direct toepassen op hun ideeën.

De tweede workshop op maandag 18 september vindt plaats bij Bureau de Bondt. Zij organiseren een interactieve werksessie waarbij de focus ligt op het zo goed mogelijk overbrengen van de ideeën. Deze skills kunnen de deelnemers je goed toepassen tijdens de finaledag, waarbij de finalisten hun ideeën mogen pitchen voor de jury en alle aanwezigen bij het jaarevent.

Projecten 2022

Nieuwsgierig naar de projecten die zijn ingediend in de vorige editie, of het verloop van Doe&Durf2022? Kijk dan hier