Congres De Ingenieuze Stad: 
Reageren op de toekomstige Leefomgeving

Datum: 3 november 2022

(Let op! Het congres is verplaatst van 18-11-2021 naar volgend jaar)

Locatie: Pakhuis de Zwijger te Amsterdam

 

Zo optimistisch als we voor de zomer waren over het verloop van de coronapandemie, zo realistisch zijn we nu. We hebben besloten om ons congres De Ingenieuze Stad niet door te laten gaan op 18 november 2021. Hoewel het binnen de grenzen van de maatregelen mogelijk is om een congres te organiseren, vinden we het niet passen bij de situatie waarin we ons op dit moment bevinden. De omstandigheden vragen ons om het reizen en fysieke ontmoetingen met brede groepen deelnemers tot een minimum te beperken, terwijl bruisende, inspirerende ontmoetingen met een brede groep deelnemers juist een belangrijke doelstelling is van ons congres. Binnen de huidige coronasituatie kunnen wij dit alleen niet organiseren zoals wij dat voor ogen hebben. 

Van definitief annuleren is geen sprake. We verplaatsen ons congres naar volgend jaar: 3 november 2022, de dag waarop Koninklijke NLingenieurs precies 105 jaar bestaat. Een feestelijkere datum voor het congres kunnen we niet bedenken. Zet deze datum daarom alvast in je agenda! Het thema van het congres blijft hetzelfde: Reageren op de toekomstige leefomgeving.

De Ingenieuze Stad: Reageren op de toekomstige leefomgeving
Dat de toekomst behoorlijk onzeker is, dat is geen nieuws. We zitten midden in een aantal transformaties rondom energie, grondstoffen, digitalisering en geopolitiek. We hebben geen glazen bol om de toekomst te voorspellen, maar diverse methodieken en tools kunnen helpen om scenario’s te bedenken. Daarmee kun je jouw reactie bepalen op die toekomst.

Extra spannend is het belang van de menigte. Wat doe je als windenergie een belangrijke oplossing is voor de energietransitie, maar niemand wil een windmolen bij zijn huis? Hoe krijg je mensen zo ver om minder te gaan reizen? Hoe zorg je ervoor dat mensen gezonder gaan leven zodat we de kosten voor de gezondheidszorg in de klauwen houden? Het belang van gedrag voor het slagen van onze ingenieuze oplossingen neemt toe. Maar gedrag is onvoorspelbaar, toch?

Tijdens het congres De Ingenieuze Stad gaan we in gesprek over de scenario’s voor de stad en het land van morgen. Hoe we rekening kunnen houden of zelfs gebruik kunnen maken van gedrag. Hoe we reageren op de toekomstige leefomgeving.

Podcast Keynote-spreker Tessa Cramer
Tessa Cramer, Lector Designing the Future, Futurist en Toekomstgericht academicus, heeft ter voorbereiding op haar keynote-speech tijdens Congres De Ingenieuze Stad een mooie podcast opgenomen met Pakhuis de Zwijger. Deze podcast delen wij graag met je. Tessa Cramer is ervan overtuigd dat de complexe thema’s van onze tijd niet opgelost kunnen worden in de bestaande systemen en denkwijzen. Ze begrijpt echter als geen ander hoe moeilijk het daadwerkelijk is om de wereld met een frisse blik te bezien. Tijdens deze podcast geeft zij mee hoe zij de complexe ruimtelijke opgaven van de toekomst als woningnood en energietransitie te lijf wil gaan. Beluister hieronder de podcast.

De outline van ons congres ziet er als volgt uit:

13.00-13.30 Inloop congres inclusief lunch

13.30-14.45 Keynote speeches en paneldiscussie

14.45-15.00 Intermezzo

15.00-16.00 Breakout ronde 1: Scenarioplanning
Doe&Durf finale: presentaties

16.00-17.00 Breakout ronde 2: Gedrag / Beïnvloeding

17.00-17.30 Prijsuitreiking Doe&Durf en afsluitende keynote 

17.30-18.30 Borrel

Kijk hier voor het volledige programma inclusief sprekersveld. 

 

Onze sponsoren