Programma

Bekijk hier het gedetailleerde programma van congres De Ingenieuze Stad.  

11:00 - 12:00 uur

ALV Koninklijke NLingenieurs 
Inloop Doe&Durf Competitie

12:00 - 13:00 uur

Finale Doe&Durf Competitie van Jong NLingenieurs. Finalisten presenteren hun oplossing op de vraag: Welke schakel binnen de energietransitie kun jij verbeteren?

13.00 - 13.30 uur

Lunch / Inloop congres

13.30 - 14.50 uur

Opening door moderator Natasja van den Berg van Pakhuis de Zwijger.

  Welkomstwoord door voorzitter Carla Moonen van Koninklijke NLingenieurs.
 

Introductie opgave door Lex Halsema, organisatieontwikkelaar BdB Groep en lid Verenigingsraad van Koninklijke NLingenieurs. Hoe komen duurzaamheidsdoelstellingen terug in onze ingenieursprojecten? Wat kunnen we doen om deze versneld te implementeren? 

 

Keynote speech Verali von Meijenfeldt, City Executive Amsterdam bij Arcadis. Zij presenteert twee houtskoolschetsen voor de ruimtelijke inrichting van Nederland in 2050 en stelt dat de grootste valkuil is als we geen keuze maken.

  Keynote Speech Yannick Dujardin, toekomstonderzoeker en docent aan de Erasmushogeschool Brussel. In zijn keynote speech biedt hij een aantal handvaten voor ingenieurs om op een kritische manier met hun ontwerp om te gaan en daarmee de onzekerheden van de toekomst te omarmen.
 

Interactie tussen keynotesprekers en deelnemers over het maken van keuzes voor de toekomstige leefomgeving. 

14:50 - 15.00 uur

Intermezzo

15.00 - 16.15 uur

Breakout sessies 

 

We verkennen voor onze vier programma’s wat nu precies de opties zijn waartussen gekozen moet worden. Wat is daar al over bekend? Als dat veel is, hoe kun je dan een afweging maken tussen die opties? Elke sessie start met een inspirerende spreker die het perspectief beschrijft: waar werken we naar toe, hoe ziet de wereld er over 15 jaar uit? 

  • Klimaatadaptatie - Marten Klein, Directielid Ingenieursbureau Gemeente Amsterdam
  • Energietransitie - Pallas Agterberg, Challenge Officer bij Alliander, lid Raad voor de leefomgeving en infrastructuur 
  • Mobiliteit - Wim Leendertse, Bijzonder Hoogleraar Management in Infrastructuurontwikkeling
  • Gezonde & Duurzame Gebouwde Omgeving - Ellen Peper, Lid Raad van Bestuur Coöperatie Univé

Aanvullend presenteren de brancheambassadeurs van elk programma op basis van onderzoek dat is uitgevoerd enkele dilemma’s en feiten; worden gestelde duurzaamheidsdoelstellingen wel behaald in onze projecten? Welke keuze maken wij als ingenieursbureaus waardoor de transities versneld ingezet worden? 

16.15 - 16.30 uur

Intermezzo

16.30 - 16.40 uur

Doe&Durf Competitie prijsuitreiking
Prijsuitreiking Doe&Durf Challenge door juryvoorzitter.

16.40 - 16.55 uur

Dagafsluiting met korte terugblik op de breakout sessies. Ingenieurs zijn ontwerpers van perspectief. Het gaat ons lukken om te reageren op de toekomstige leefomgeving! 

16.55 - 17.25 uur

Keynote speech Tim van Hattum, Programmamanager Green Climate Solutions, Wageningen University & ResearchTim neemt je mee naar een natuurpositieve toekomst. Ook in de stad, het habitat van de mens, gaat groen een steeds belangrijkere rol spelen. De Ingenieuze Stad is in zicht! 

17.25 - 17:30 uur

Afsluiting door directeur Willemien Bosch van Koninklijke NLingenieurs.

17:30 - 18:30 uur Borrel