De Vernufteling

Dé innovatieprijs voor de ingenieursbranche

ABT wint met Eleminair zowel de juryprijs als publieksprijs De Vernufteling 2020 

Voor het eerst in de geschiedenis van De Vernufteling heeft één inzending zowel de juryprijs als de publieksprijs gewonnen. 

ABT won beide prijzen met Eleminair. Door COVID-19 zijn liften een bottleneck geworden. Door het gebruik van liften te beperken tot maximaal 1 of 2 gebruikers per keer, ontstaan er lange wachtrijen. De compacte liftruimten, waar gebruikers bij normaal gebruik dicht op elkaar staan, levert een hoge besmettingsrisico op omdat deze ruimte nauwelijks geventileerd of gereinigd worden.

ABT en Interland Techniek ontwikkelde een oplossing: het Eleminair luchtbehandelingssysteem. In liften met dit systeem kan de gebruiker altijd schone, virusvrije lucht inademen. Eleminair brengt gezonde lucht in de lift en maakt een normale liftbezetting mogelijk.

De jury van De Vernufteling bestempelde Eleminair als de innovatieve oplossing waar de samenleving en werkomgeving nu om vragen. Dat dit project inspeelt op de actualiteit en er patent is aangevraagd leverde ABT een grote plus in de jurybeoordeling en uiteindelijk de winst op. Het publiek dacht er net zo over, want ook de publieksprijs mocht ABT in ontvangst nemen. 

ABT en Interland Techniek: van harte gefeliciteerd!

Foto's en een video van de prijsuitreiking volgen. 

 

 

Veilig in de lift

De kans op besmetting met corona is extra groot in kleine ruimtes, zoals liften. Deze zijn een stuk veiliger te maken met een vinding van ingenieursbureau ABT. Dat ontwikkelde een slim ventilatiesysteem dat in bestaande liften is in te bouwen.

Lees meer Bekijk

Brandremmende ballen

Wanneer benzine of andere brandstoffen uit een tankopslag lekken, kan de damp die vrijkomt, in brand vliegen. Ingenieurs van Antea Group bedachten drijvende en brandbestendige ballen die de brand beheersbaar houden.

Lees meer Bekijk

Training in een virtuele omgeving

Het testen van een hoogspanningsstation is slechts een voorbeeld, TOTO VR van Antea Group is ook te gebruiken voor onder andere de infrastructuur. Om bijvoorbeeld de veiligheid van een tunnel te testen.

Lees meer Bekijk

Zoetwatervoorraden beschermen en uitbreiden

De zoetwatervoorraden staan onder druk door een stijgende watervraag. Deze voorraden kunnen worden beschermd door een simpel idee COASTAR van ARCADIS: het water dat boven de grond zit in verbinding brengen met het water dat diep onder de grond zit.

Lees meer Bekijk

Hulpbrug leidt verkeer de hoogte in

Hoe houd je zoveel mogelijk rijstroken tijdens wegwerkzaamheden open? Door het verkeer om te leiden over een tijdelijke brug: HUGO (HUlpbrug bij Groot Onderhoud). Het concept werd doorontwikkeld door ingenieurs van Bureau de Bont.

Lees meer Bekijk

Welke vergaderzaal heeft de gezondste lucht?

Omdat het coronavirus mogelijk ook via onzichtbare zwevende microdruppeltjes (aerosolen) reist, is goed ventileren in binnenruimtes cruciaal. DGMR heeft nu, samen met dochterbedrijven Sensornet en bba binnenmilieu, het monitoringsysteem SAM Air ontwikkeld

Lees meer Bekijk

Dankzij Bouwbesluit-toetshulp adviseur onder de knop

Nieman De Raadgevende Ingenieurs en Buro de Haan hebben de BOUWBESLUIT-toetshulp bedacht. M.b.v BIM/Revit-software kan realtime binnen het gebouwmodel worden bekeken of het ontwerp voldoet aan 4 belangrijke onderdelen van het Bouwbesluit.

Lees meer Bekijk

Geprinte brug van recyclebaar kunststof

Nog dit jaar ligt er in het Kralingse Bos (Rotterdam) een voetgangersbrug die uit de 3D-printer is gerold. De brug is gemaakt van een composiet die bestaat uit recyclebare kunststof. De techniek is ontwikkeld en verfijnd door Royal HaskoningDHV.

Lees meer Bekijk

Tot drie keer meer auto’s opladen dankzij machine learning

Royal HaskoningDHV wil dit jaar haar complete wagenpark van zeshonderd leaseauto’s geëlektrificeerd wil hebben. Om een zo groot mogelijke laadcapaciteit te kunnen bieden, komen ze met een nieuwe oplossing: cloud based machine learning smart charging.

Lees meer Bekijk

Schade door overstroming geschat

Wat gaan de stijging van de zeespiegel, extra water in de rivieren en intensere regenbuien betekenen voor kwetsbare gebieden? De Global Flood Risk Tool van Royal HaskoningDHV biedt de nodige inzichten.

Lees meer Bekijk

Circulair gestuurd ontwerpen

De standaardvraag bij het ontwerpen van een nieuwe brug of het renoveren van een weg is: hoe kan dit circulair? Witteveen+Bos ontwikkelde +Circular Design een ontwerpmethodiek met een dashboard dat de circulariteit van een ontwerp laat zien.

Lees meer Bekijk

Innovatieve geleiderail vergroot verkeersveiligheid

Provinciale en gemeentelijke zijn gevaarlijke wegen en langs deze wegen is het niet mogelijk overal een geleiderail langs te plaatsen. Witteveen+Bos en 2 partners ontwikkelde Compact Ecorail: de palen voor de geleiderail gaan onder een hoek de grond in.

Lees meer Bekijk

Koninklijke NLingenieurs organiseert de Vernufteling met medewerking van 

 

Wilt u de nieuwsbrief van De Ingenieur ontvangen? Dan kunt u zich hier aanmelden.