De Vernufteling

Dé innovatieprijs voor de ingenieursbranche

De Vernufteling is de jaarlijkse prijs die door Koninklijke NLingenieurs wordt uitgereikt aan een lid advies- of ingenieursbureau dat het meest vindingrijke project inzendt. Een vernuftig project kan een technische oplossing zijn voor een maatschappelijk probleem of een nieuwe manier om een gebouw energiezuinig te maken. Soms ontwikkelt een bureau een nieuwe techniek, vaak gaat het om een slimme combinatie van bestaande technieken. Doorslaggevend is of het project vernuft uitstraalt en economisch en maatschappelijk van belang is.

Het doel van deze prijs is ruchtbaarheid geven aan het werk van advies- en ingenieursbureaus. Techniek zit voor de meeste Nederlanders verstopt achter vanzelfsprekende verworvenheden als viaducten, waterzuivering of verwarming. De Vernufteling maakt die zichtbaar. De winnaar kan rekenen op extra publiciteit en prestige.

Deelnemers aan De Vernufteling maken kans op zowel een juryprijs als een publieksprijs. Een vakjury bepaalt de winnaar van de juryprijs. Alle genomineerde projecten die aan de criteria voldoen worden opgenomen in het januarinummer van De Ingenieur. Deze verschijnt op 14 januari 2020. De stemming van de publieksprijs vindt vanaf die dag in januari 2020 (week 3 en 4) online plaats via deze website. Beide prijzen worden uitgereikt tijdens de Nieuwjaarsreceptie op 30 januari 2020.  

 

Stem op jouw favoriete project

De stembus is gesloten. Hartelijk bedankt voor jouw stem. 

Eemland proeftuin voor geothermie

Aardwarmte is een constante energiebron die niet afhankelijk is van weersomstandigheden. HermanDeGroot ziet een kans om het eerste geothermienetwerk van Nederland uitrollen.

Lees meer Bekijk

Donorskelet ruggengraat van nieuwe kliniek

Voor het eerste circulaire zorggebouw van Nederland, de nieuwe kinder- en jeugdkliniek van Emergis in Kloetinge, ontwierp ABT de houten draagconstructie.

Lees meer Bekijk

Waterfabriek scheidt water en grondstoffen

In het Gelderse Wilp bouwen Witteveen+Bos en Royal HaskoningDHV samen met de Waterschap Vallei en Veluwe een waterfabriek die zorgt voor een toekomstbestendige waterzuivering.

Lees meer Bekijk

Middelburgs winkelcentrum is Parijs Proof

Ingenieursbureau DGMR ontwikkelde een computermodel die helpt om het energievraagstuk van bestaande gebouwen op te lossen.

Lees meer Bekijk

Slim viaduct voorspelt eigen levensduur

De zelfvoorspellende Smart Bridge in Leeuwarden, ontwikkeld door Antea Group, bevat tientallen sensoren die zorgen dat beheer en onderhoud plaatsvindt op het moment dat het echt nodig is.

Lees meer Bekijk

Snelste route door de energietransitie

FastLane-methode van Royal HaskoningDHV geeft organisaties inzicht in de voor hun vastgoedportefeuille noodzakelijke verduurzamingsmaatregelen.

Lees meer Bekijk

App stelt omwonenden windpark gerust

Windparken zijn essentieel voor energietransitie. Om inzicht, betrokkenheid en begrip te creëren bij omwonenden ontwikkelde Arcadis een app in samenwerking met studenten.

Lees meer Bekijk

Ingenieurs zetten zingende weg op de rit

In het werk van ingenieursbureau's zit muziek. Dat liet DGMR zien met de zingende weg. Een project waarbij het Frysk Folkslied werd gespeeld als auto's over N357 reden.

Lees meer Bekijk

Nieuwe, veelzijdige grondstof uit afvalwater

Uit afvalwater producten maken met de grondstof Kaumera. Producten waar ook echt vraag naar is. HaskoningDHV is technologiepartner en staat aan de lat om Kaumera internationaal te vermarkten.

Lees meer Bekijk

Kinderen ontwerpen eigen klimaat schoolplein

Met het Klimaat Schoolplein van Tauw ontwerpen kinderen niet alleen hun droom-schoolplein, ook worden zij bewust gemaakt over de gevolgen van klimaatverandering.

Lees meer Bekijk

Dwarsligger helpt amfibie oversteken

In natuurgebied Naardermeer is door ingenieursbureau Movares uit Utrecht een nieuw type faunapassage neergelegd waardoor dieren veilig kunnen oversteken.

Lees meer Bekijk

Digitale weginspecteur trekt tijdig aan de bel

Weginspectie wordt een stuk eenvoudiger met de softwaremodule van Arcadis. Door het wegdek te filmen en de opnames te laten analyseren kunnen wegbeheerders aanzienlijk besparen.

Lees meer Bekijk

Groningen sneller aardbevingsbestendig

Royal HaskoningDHV ontwikkelde samen met diverse partij een webtool om op grote schaal versterkingsadviezen te genereren, het proces te versimpelen én te versnellen.

Lees meer Bekijk

Wallen overbrugd door 3D geprinte brug

De Amsterdamse wallen is straks een blikvanger rijker. Een 3D geprinte voetgangersbrug waarbij Arup mede-verantwoordelijk is voor het constructief ontwerp, analyseren, evalueren en testen.

Lees meer Bekijk

Help het klimaat, zuiver het oppervlaktewater

De tool Blue Can van Witteveen+Bos brengt ‘vergeten’ broeikasgasemissies in oppervlaktewater in beeld en beoordeeld de potentiële winst van belastingreducerende maatregelen.

Lees meer Bekijk

Koninklijke NLingenieurs organiseert de Vernufteling met medewerking van 

 

Wilt u de nieuwsbrief van De Ingenieur ontvangen? Dan kunt u zich hier aanmelden.