afbeelding voor post: Persbericht: Winnaar jury,- en publieksprijs De Vernufteling 2020

Persbericht: Winnaar jury,- en publieksprijs De Vernufteling 2020

28 januari 2021

Donderdag 28 januari 2021 heeft directeur en juryvoorzitter Jacolien Eijer namens Koninklijke NLingenieurs de jaarlijkse innovatieprijs De Vernufteling uitgereikt. De Vernufteling kent twee prijscategorieën: de juryprijs en de publieksprijs. De prijsuitreiking voor De Vernufteling 2020 heeft toch maar één winnend lidbureau want, ingenieursbureau ABT heeft zowel de juryprijs als de publieksprijs gewonnen met hun inzending ‘Eleminair’.

Ingenieursbureau ABT wint juryprijs en publieksprijs De Vernufteling 2020 met Eleminair

In de huidige coronatijd zijn liften in gebouwen in één klap een probleem geworden. Met name hoogbouw dreigt daardoor aan waarde te verliezen. Met vernuftig ingenieurswerk is ABT, samen met Interland Techniek tot een werkbare oplossing gekomen. De kans op besmetting met corona is extra groot in kleine ruimtes, zoals liften. Daarom ontwikkelde Ad van der Aa van ABT samen met collega’s een systeem om de lucht te zuiveren, dat in verschillende typen liften kan worden ingebouwd. Het systeem, gedoopt tot Eleminair, bestaat uit een combinatie van een voorzetwand en een verlaagd plafond, waarin een ventilator en een HEPA-filter zijn weggewerkt.

Het systeem laat lucht met een stevige snelheid (0,3 meter per seconde) van boven naar beneden stromen. Zo wordt de lucht, die mogelijk virusdeeltjes bevat, zeer snel afgevoerd en door het filter gereinigd. Daarnaast duwt de luchtstroom uitgeademde druppeltjes naar beneden, zodat de liftpassagiers zoveel mogelijk schone lucht inademen. ‘Dergelijke downflow-systemen kennen we uit ziekenhuizen, en ze inspireerden ons tot deze oplossing’, zegt Van der Aa.

De jury is onder de indruk van de eenvoud van de innovatie. Bovendien was de snelheid waarmee deze innovatie is ontwikkeld, een belangrijke plus voor de jury om De Vernufteling juryprijs 2020 aan ABT toe te kennen.

Publieksstemming De Vernufteling 2020

Van 12 januari tot en met 22 januari 2021 hebben geïnteresseerden kunnen stemmen op hun favoriete project voor De Vernufteling publieksprijs 2020. De in totaal 12 ingezonden projecten voor De Vernufteling 2020 maakten allemaal kans op de publieksprijs, die ABT naast de juryprijs in de wacht sleepte met 477 van de ruim 2100 stemmen. Coastar van Arcadis en de Global Flood Risk Tool van Royal HaskoningDHV, nemen de tweede en derde plaats in de publieksstemming in.

Eervolle vermelding

Naast de juryprijs en publieksprijs, kent De Vernufteling 2020 een eervolle vermelding en dat is Coastar van Arcadis. Omdat de inzending nu nog meer lijkt op een kennisprogramma dan een project, ontvangt Arcadis de eervolle vermelding. De jury: als de onderliggende projecten van dit kennisprogramma tot concrete toepassingen leiden, dan heeft Arcadis met Coastar een potentiële Vernufteling-winnaar in handen voor de komende editie(s).

Beoordeling inzendingen

Alle inzendingen zijn beoordeeld op vier criteria: innovatiegehalte, economische waarde, technologische kwaliteit en maatschappelijke betekenis. De jury wil zijn bewondering uitspreken over het feit dat de ingenieursbureaus met alle coronabeperkingen van afgelopen jaar, dus grotendeels vanuit huis, zoveel vernieuwende projecten hebben kunnen doen! Als branchevereniging zijn wij daar trots op!  

 

×

Aanmelden nieuwsbrief