afbeelding voor post: Terugblik op KIN Expertconsultatie bijeenkomst

Terugblik op KIN Expertconsultatie bijeenkomst

2 april 2024 Binnenklimaat

Op 6 maart heeft de KIN Expertconsultatie bijeenkomst plaatsgevonden. Tijdens deze bijeenkomst werd experts gevraagd om hun mening te geven over Klimaatverandering in steden. Arnold Wielinga (Royal HaskoningDHV) en Edwin van der Strate (Tauw) waren als expert aanwezig bij deze bijeenkomst. Deze expertconsultatie was ter voorbereiding van de internationale IPPC scoping bijeenkomst die in april van dit jaar plaats zal vinden. Deze IPPC scoping bijeenkomst gaat over een speciaal rapport over klimaatverandering en steden. 

Andy van Dobbelsteen van TU delft gaf aan dat we in ons gematigd klimaat veel meer gebruik kunnen maken van de verschillen in temperatuur tussen zomer en winter. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het gebruik maken van oppervlaktewater en het gebruik van de bodem als buffer voor warmte en koudevraag.   

De bezoekers geven aan dat zij het IPPC rapport waarderen, omdat het bewustzijn creëert en de urgentie van de gevolgen van klimaatverandering duidelijk maakt. 

Dit is een greep uit de adviezen en inzichten van de experts tijdens deze nuttige bijeenkomst.  

De steden zouden een rol kunnen spelen, om van urgentie over te gaan tot actie. Het rapport dat opgesteld gaat worden, moet ook aandacht besteden aan de kennis die over dit onderwerp gedeeld wordt in het onderwijs. Verder zou het goed zijn om te reflecteren op eerdere maatregelen om opwarming van de aarde te verminderen. Naast wetenschappelijk & technische bewijs, moeten er begrijpelijke, menselijke verhalen komen die illustreren welke acties nodig zijn en waarom.  

De afgevaardigden van Nederland nemen deze input mee naar de IPPC scoping bijeenkomst in april. 

 

×

Aanmelden nieuwsbrief