afbeelding voor post: Zomaar wat groen is geen klimaatadaptatie

Zomaar wat groen is geen klimaatadaptatie

28 maart 2022 Klimaatadaptatie

Groen wordt vaak dé oplossing voor klimaatadaptatie genoemd. Het idee is dat we met groen de effecten van klimaatverandering kunnen verminderen door verkoeling en opvang van water. Tegelijkertijd kan groen in stad en dorp en op bedrijventerreinen ook onze leefomgeving verfraaien én de achteruitgang van biodiversiteit tegengaan. Dat klinkt toch als een fantastische oplossing? Een echte ‘win-win’, lekker ‘meekoppelen’ én integraal aanpakken. Maar is het echt zo simpel?

Volgens mij wordt er te gemakkelijk over gedacht. Met een groot risico op teleurstellingen. Want waar bieden we dat groen een echt goede plek? Met voldoende ruimte in de bodem voor de wortels. Met voldoende water en voeding en liefst nog in een samenhangend ecosysteem. Zonder dat het meteen platgetrapt wordt. En dan ook nog ingepast tussen de vele andere wensen om te wonen, werken, parkeren, recreëren, etc. De ruimte is namelijk drukbezet, ook in de ondergrond.

Dan blijken de mogelijkheden ineens beperkt. Als oplossing krijgt het groen een klein, onderhoudsintensief plekje in de marge, ondersteund met ‘technische hulpmiddelen’ zoals substraten, watergeven en snoeien. Op die manier kan het nieuwe groen natuurlijk niet die mooie, volle ‘ecosysteemdiensten’ bieden. Een sedumdak houdt minder water vast dan de volle grond. Een vaak gesnoeide boom geeft minder verkoeling en leeft korter. Alle beetjes helpen, maar dit marginale groen is niet voldoende voor klimaatadaptatie.

Dat kan beter. Als we de gezamenlijke ontwerpkracht en vakkennis van ecologie, klimaatadaptatie, civiele techniek en verkeer samenbrengen, kunnen we wel volwaardig groen op de juiste plek realiseren. En dat is hard nodig! Want we zullen echt nog veel meer moeten doen om ons aan te passen aan de nieuwe werkelijkheid. Het weer wordt onvoorspelbaarder, er komt meer hitte en droogte, naast hevigere neerslag en overstromingen. Dat vergt aanpassing van ons gedrag en een andere manier van bouwen – met doordacht gebruik van groen.

Freya Macke, brancheambassadeur klimaatadaptatie NLingenieurs en Sr. adviseur klimaatadaptatie bij Arcadis

Verschenen in Cobouw: Zomaar wat groen is geen klimaatadaptatie (cobouw.nl)

×

Aanmelden nieuwsbrief