Doe&Durf, dé prestigieuze prijs voor jonge ingenieurs gericht op innovatie en zichtbaarheid.

Wereldwijd bedenken ingenieurs de meest innovatieve oplossingen die van cruciaal belang zijn voor onze samenleving.

Oplossingen voor de grote vraagstukken waar wij als maatschappij voor staan; bedacht door innovators die grenzeloos durven te denken en daadwerkelijk de stap zetten naar realisatie. Doe&Durf is de competitie waarin jíj de kans krijgt om grenzeloos te denken. Jij hebt de ideeën; wij bieden jou het podium om ze met de ingenieursbranche te delen… als je durft.

Wij dagen jou uit

Doe&Durf is een initiatief van JongNLingenieurs, de jongerenvereniging binnen Koninklijke NLingenieurs. Innovatie en zichtbaarheid is waar het om draait bij Doe&Durf. Met deze Challenge willen we laten zien dat jij, de jonge ingenieur, in staat bent om creatieve en innovatieve oplossingen te ontwikkelen die bijdragen aan de maatschappelijke uitdagingen van vandaag. We dagen jou uit om als Doe&Durf-ondernemer en innovator:

 • Geniale, innovatieve oplossingen te ontwikkelen, waarmee we de markt en de maatschappij kunnen helpen;
 • Te laten zien dat deze innovatieve oplossingen (positief) bijdragen aan de maatschappij, waarbij je ook draagvlak creëert onder niet-ingenieurs.

Van pitch tot product; wij helpen je om je innovatieve oplossing verder te ontwikkelen. Daarvoor organiseren wij een tweetal workshops, zodat je vol vertrouwen met je team in de finale staat.

Doe&Durf Challenge 2021

Dit jaar dagen wij jullie op het volgende thema uit:

Circulariteit; Hoe zorg jij dat wij in 2050 volledig circulair zijn?

De Nederlandse ambitie is een volledige circulaire economie te hebben in 2050. Het pad richting een circulaire economie in 2050 volgt geen rechte lijn. Nieuwe ontwikkelingen en innovaties moeten de bijdragen aan de opschaling van initiatieven en het vergroten van de impact op onze leefomgeving. Zo is er grote behoefte aan duidelijkheid over de meetbaarheid van circulariteit, inzicht in de benodigde wet- en regelgeving en het beter op elkaar afstemmen van vraag- en aanbod voor het hergebruiken van materialen. Voor de challenge van Doe&Durf zijn vier aandachtsvelden te onderscheiden binnen het thema Circulaire Economie:

 • Marktontwikkeling
 • Meten
 • Beleid, wet- en regelgeving
 • Kennis & bewustwording

We erkennen dat onze snel digitaliserende wereld veel goede dingen brengt, maar de ook de harde technische oplossingen blijven voor deze problemen noodzakelijk. We dagen je uit om verder te denken dan nieuwe apps of systemen en te komen met andere oplossingen. 

Neem de uitdaging aan

Want het is sowieso een gave ervaring! Wordt jouw team één van de genomineerden voor de juryprijs, dan presenteren jullie straks je idee of oplossing tijdens het congres van Koninklijke NLingenieurs. En uiteraard doe je kennis op, leer je nieuwe vaardigheden en verrijk je je netwerk.

Je zet jezelf, jouw bedrijf en de hele ingenieursbranche op de kaart. Kennisdeling kent geen grenzen en samenwerking binnen de branche stimuleren we graag. Er zijn vrijwel geen kaders binnen de opdracht, zodat jij comfortabel een grote stap buiten je comfortzone kunt zetten.

Niet-leden van Koninklijke NLingenieurs kunnen meedoen als zij een team vormen met leden van Koninklijke NLingenieurs. Ook individuele ingenieurs die werken bij onze lidbureaus, waar geen volledig team te vormen is binnen het eigen bedrijf kunnen deelnemen. Schrijf je individueel in en wij zorgen ervoor dat er een speciaal Doe&Durf-team wordt gevormd met deze deelnemers. 

De belangrijkste details op een rij:

 • De inschrijving is inmiddels gesloten.
 • Twaalf teams dingen dit jaar mee naar de hoofdprijs van €1.000.
 • Deadline voor het insturen van projecten was 20 oktober 2021 23.59!
 • Op 29 oktober 2021 is de jury samengekomen en hebben zij bepaald welke 5 teams doorgaan naar de finale. 
 • De finale van de Doe&Durf Challenge 2021 is op 18 november 2021 in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Om 15.00 presenteren de finalisten hun project aan de jury. De prijsuitreiking van de jury- en publieksprijs is aansluitend. 
 • Wil je online aanwezig zijn bij de finale? Meld je hier aan. Dan ontvang je in de week van 15 november de link naar de livestream. 

Projecten 2021

Nieuwsgierig naar de projecten die zijn ingediend voor deze editie? Kijk dan hier