afbeelding voor post: Kennismaken met... brancheambassadeur Mirjam Pronk

Kennismaken met... brancheambassadeur Mirjam Pronk

6 september 2022

Wie ben je?
Ik ben Mirjam Pronk, 44 jaar, woonachtig in hartje Rotterdam met mijn vriend Bas, moeder van een dochter van 7 jaar. Ik ben een pragmatische idealist die graag werkt aan de duurzame toekomst van Nederland. Dat doe ik sinds bijna 10 jaar in de ingenieursbranche, waarvan de laatste twee jaar voor Sweco. Ik heb in Eindhoven Techniek en Maatschappij gestudeerd met duurzaam bouwen als technische specialisatie. En mijn hele carrière werk ik aan projecten en programma’s op het snijvlak van strategie, technische innovatie en participatie. Een project is voor mij pas geslaagd als we gelukkige eindgebruikers hebben!

Waar werk je?
Ik werk nu bijna twee jaar voor Sweco als consultant Warmtetransitie. Ik werk als project- en procesbegeleider aan de visie, strategie en uitwerking van projecten in de warmtetransitie. Dit doe ik met name voor gemeenten, bijvoorbeeld als projectleider wijkaanpak om een wijk van het aardgas af te halen. Maar ook een integrale aanpak zoals bij de verduurzamen van bedrijventerreinen waar de warmtetransitie vaak een integraal onderdeel is van de gehele verduurzamingsstrategie. Het leukste aan mijn werk vind ik het opleiden van nieuwe mensen in onze branche. We hebben als adviseurs en ingenieurs een belangrijke opdracht om onze klanten flinke stappen te laten zetten in de energietransitie. En dan is het het leukst om met jonge mensen slimme aanpakken te bedenken die onze klanten zelf kunnen uitvoeren.

Waarom heb je de functie van brancheambassadeur op je genomen?
Ik werk al enige tijd mee in de werkgroep Energietransitie van NLingenieurs en daarin heb ik gemerkt hoe belangrijk het is om af en toe de pet van ‘branchevertegenwoordiger’ op te kunnen zetten. Opdrachtgevers denken al gauw dat we mee willen denken voor het commerciële of individuele bedrijfsbelang. Maar we geven juist ook vaak advies om Nederland slimmer te maken op het gebied van de energietransitie. In onze projecten ontwikkelen we bijvoorbeeld zoveel kennis over de uitvoering van beleid dat het echt zonde is dat we dit als branche niet bundelen om gericht advies aan het Rijk te geven hoe we de uitvoering kunnen versnellen. Dat is geen bedrijfsbelang, maar in het belang van een duurzaam Nederland.

Wat wil je bereiken in deze functie?
Naast het zorgen dat NLingenieurs actief aan tafel zit bij de besluitvorming rondom de energietransitie, vind ik het boeien en binden van jong talent aan onze branche cruciaal om alle slimme plannen ook met elkaar te bedenken en uit te voeren. We hebben zoveel slimme koppen nodig om alle transities in Nederland te laten slagen. Ik wil graag als brancheambassadeur zorgen dat we als branche een aantrekkelijke werkgever zijn die maatschappelijk betrokken is, diversiteit omarmt en de oplossing van morgen bedenkt en maakt.

×

Aanmelden nieuwsbrief