Team: ABT-Oosterhof - connECTOR
Teamleden: Charley Meyer, Casper La Grouw, Wouter Lasonder, Femke Verlegh en Michiel van der Elst 

 

connECTOR biedt een praktische oplossing voor circulariteit in de bouw, door laagwaardige verwerking van de doorgaans lastige materialen zoals vlakglas en gevelpanelen te voorkomen. Het hergebruik potentieel wordt nu veelal bepaald door de kwaliteit en de benodigde energie en arbeid voor herinzet. Daarnaast zorgt scherpere regelgeving voor standaardisering van ontwerpoplossingen. Dit leidt snel tot eenheidsworst, oftewel saaie gebouwen. Hergebruik van unieke elementen is hierdoor niet mogelijk. connECTOR zorgt ervoor dat deze elementen wel herbruikbaar zijn door middel van een parametrisch verbindingselement en biedt daarmee volledige ontwerpvrijheid. connECTOR is parametrisch opgezet waardoor het aantal te verbinden elementen en de afmetingen eenvoudig kunnen worden aangepast. connECTOR wordt als open source aangeboden, en is daardoor voor iedereen toegankelijk en te optimaliseren. Door 3D printen kan het element op de bouwplaats worden geprint van materiaal naar keuze, waaronder restmateriaal uit de sloop, maar mogelijk ook met biobased materialen. 

connECTOR zet in op de huidige ontwikkelingen in de bouw. Digitalisering met behulp van materiaalpaspoorten, BIM modellen en materialenbanken, maakt het mogelijk om vraag en aanbod bij elkaar te brengen en de beschikbare componenten in een model te combineren. Daarnaast komen er steeds meer hoogwaardige bouwproducten beschikbaar. Zoals glas, wat momenteel slecht herbruikbaar is. Wanneer een stuk glas een te lage isolatiewaarde heeft, kan simpelweg via connECTOR een extra laag secundair glas worden toegevoegd. connECTOR is niet alleen bruikbaar voor gevelelementen, maar bijvoorbeeld ook voor inbouwpakketten. 

De bouw is verantwoordelijk voor zo’n 40-50% van het materiaalgebruik, 20-40% van de verkeersstromen en zo’n 30-40% van het afval in Nederland. connECTOR draagt een steentje bij om de impact van de bouw te beperken en ervoor te zorgen dat architecten hun ontwerpvrijheid behouden.